Қытай ақсүйектерінің тағамы ретінде танылған Пекин үйрегін кезінде қарапайым халық бір рет те дәмін татып жей алмаған.

«Император құсы»

Пекин үйрегін дайындау үшін арнайы тұқымды «ақ қауырсынды пекин үйрегін» пайдаланады. Бұл тұқымды шамамен 900-1100 жыл бұрын өсіре бастаған. Аңыз бойынша, императорлардың бірі Янцзы өзенінен ақ үйректерді аңшылық кезінде байқап, оларды өзінің дастарханы үшін өсіруді бұйырған. Қытай аңыздарында осы құстың «императорлық» шығу тегі туралы деректер бар, бірақ нақты қай император жайлы сөз болғаны белгісіз қалпы қалған.

1330 жылы Юань әулетінің сарай диетологының «Ас ішудің маңызды қағидалары» атты кітабында үйректі пеште қуырудың рецепті жарияланады. Ал 1368 жылы Мин әулеті билікке келген кезде, сол кездегі империяның ежелгі астанасы – Нанкин қаласы үйрек тағамдарымен танымал бола бастайды. Тіпті Мин әулетінің бірінші императоры Чжу Юаньчжанның күн сайын қуырылған үйрек жейтіндігі жайлы деректер бар.

1421 жылы Мин империясының астанасы Пекинге көшіріледі. Императорлық сараймен бірге үйрек тағамдары да Пекинге жетеді. Осы уақыттан бастап бұрын «нанкиндік үйрек» аталған тағам «пекиндік үйрек» деп атпен қалып қояды.

«Пекин үйрегінің» классикалық рецепті

Пекин үйрегін әзірлеу үшін бірнеше кезеңнен тұратын процесстен өту керек. Ең алдымен үйректі дұрыс таңдау керек. Өлтіруге дейін бірнеше апта бойы оларды күніне төрт рет тамақтандырып, тапжылтпай бір орында ұстап, май жинауына жағдай жасайды. Бұл тәсіл ғасырлар бойы өзгермеген. Үйректі тазалау кезінде оның сүйектері мен терісі зақымданбайтындай етіп абайлап жұмыс істеу керек. Одан соң аспаздар тері мен етін бөлу үшін ауа үрлеп, оларды бір-бірінен ажыратады. Содан кейін үйректі балмен немесе шәрбатпен сылап, ашық ауада кептіреді. Кептірілгеннен кейін үйректі арнайы ағаш отынды пеште ашық не жабық тәсілмен пісіреді. Және сол отынға арнайы жеміс ағаштарын қолданады. 

Үстелге ұсынғанда, үйректі дастарқанға бүтіндей алып келіп, қонақтардың алдында жұқа тілімдермен кесу керек. Әр үйректен шамамен 90-120 тілім шығады. Әр тілімде қытырлақ үйрек терісі болуға тиіс. Етімен бірге жұқа мандарин құймақтары мен соустар ұсынылады. Атап айтсақ, тәтті «Хойсин» соя соусы мен тәтті түйежапырақ соусы тартылады. Сонымен қатар, жұқа туралған қияр, жасыл пияз, кейде сарымсақ пастасы беріледі. Оларды қолмен жеп, ет пен көкөністерді құймаққа орап, соусқа бір рет батырып асап жіберу керек. Ас соңында қонақтарға үйректің сүйегіне қайнатылған қытай қырыққабаты сорпасы ұсынылады. Император Чжу Юаньчжан күніне бір үйректі жалғыз өзі қалай жегенін білмеймін, бірақ орта есеппен, бір үйрек төрт қонаққа жетеді.

 

Tatler Asia
IMAGE Фото: freepik.com

Қытай дастарханының дәстүріне сай, Пекин үйрегін тек жеп, тойып отырмай, дәмін тілге тиек етіп, әңгіме дүкен құрып отыру керек. Қытайларда тамақтану өмірдегі ең үлкен қуаныштардың бірі болып саналады және әлі күнге дейін ең танымал әңгіме тақырыбы болып табылады. Ұлыбританияда ауа райын, АҚШ-та саясатты сөз қылған сияқты.

Tatler Asia
GettyImages
IMAGE Фото: GettyImages
GettyImages

АҚШ пен Ұлыбританиядағы Пекин үйрегі

20 ғасыр Қытайдың аспаздық мәдениетіне үлкен соққы болды. Коммунистер ақсүйектердің талғампаз ас мәзіріне қырын қарай бастады. Ингредиенттер, аспаздар және олардың шеберлігін бағалай алатын адамдар сирей берді, ал күрделі тағамдарды әзірлеу өнері ұмыт бола бастады. 1959-1961 жылдардағы Ұлы қытай ашаршылығы, тек ресми деректер бойынша, 15 миллионнан астам адамның өмірін қиып, жалпы алғанда, жарты ғасырдай уақыт бойы пекин үйрегі деген асты келмеске кетірген-ді. Бара бара, осы бір үйрек тұқымы Қытайда жоғала бастады. Нәтижесінде қазіргі уақытта пекин үйрегін әзірлеу үшін құстарды, негізінен, Ұлыбритания мен АҚШ фермаларынан алдыртады. Бұл тарап Қытайдағы үйректерді коммунистік революция болмай тұрып, одан әлдеқайда бұрын өз алқаптарына жерсіндіріп алған еді. Мысалы, бір деректерде 1873 жылы 25 жас үйрек Пекиннен Нью-Йоркке жіберілгені жайлы ақпарат бар. Олардың бір бөлігін жолда саяхатшылар жеп қойғанмен, кем дегенде жартысы Американың жағалауына жетіп, қазіргі американдық пекин үйректерінің«ата-бабаларына» айналды.

1980-жылдары Қытай экономикасы өрлей бастады. Шекаралардың ашылып, елге туристердің ағылып келіп жатты. Көптен құпия болған Қытай мәдениеті әлемнің түкпір-түкпіріне тарап, қытай асханасына деген сұраныс артты. Осылайша, пекин үйрегінің саны Қытайда қайта қалпына келе бастады. Дегенмен, бертінге дейін Бейжің мейрамханаларындағы үйректердің жетіден төрті АҚШ пен Ұлыбританияның солтүстік-шығысындағы Линкольнширдегі фермалардан келіп жатты.

Жоғары сұранысқа қарамастан, пекин үйрегі тағамын әзірлеудің қиындығы оның кең таралуын шектейтіндей. Жақында жарияланған гастрономиялық tastewise.io сайтының мәліметіне сүйенсек, пекин үйрегі мейрамханалардың тек 0,5%-ында ғана ұсынылады екен

Мариам Новикованың мәтіні желісінде

Темы