IMAGE Андрей Титов (Алма Бистро) | Суретші: Аружанажанова

Мандариннен жасалған глазурьдегі тауық еті мен жылқы еті қосылған оливье: жаңа жылдық дастарханды әрлеуге арналған шеф-аспаздардың таңдаулы рецепттері

Әр отбасының жаңа жылдық мерекеге арналған ерекше тағамы болады. Қытырлақ қаз еті немесе алма қосылған оливье болсын, мұндай тағамдар үйге жылулық пен мерекелік көңіл-күй сыйлайды. Биыл дастарханыңызды жаңартқыңыз келсе, шеф-поварлардың ерекше рецепттерін ұсынамыз.

Fika мейрамханасының шеф-аспазы Никита Захаров арғы аталарынан келе жатқан отбасылық рецепт бойынша холодец ұсынса, Pier мейрамханасының бас аспазы Владимир Цветинович қонақтарды фаршталған күркетауықпен таңғалдырыңыз дейді. Шефтер дайындаған кез келген тағам жанұяңыздың жаңа дәстүріне айналуы мүмкін.

Мандарин глазуріндегі балапан тауық еті мен көкөністер (Иван Кудрявцев, Red Beer Bar)

Дайындау әдісі:

1. Алдын ала дайындық:
Балапан тауықты пісіруден 24 сағат бұрын тұзды ерітіндіге (1 литр суға 30 г тұз) шылап, тоңазытқышта сақтаңыз. Кейін етті шығарып, шайып, тоңазытқышқа тор үстіне тағы екі сағатқа қоя тұрыңыз.
2. Мандарин майын дайындау:
Үш мандариннің қабығын үгітіп, жұмсарған сары маймен араластырыңыз.
3. Көкөністерді дайындау:
Картоп, брюссель қырыққабаты мен спаржаны жуыңыз, зәйтүн майы, тұз, бұрыш қосып дәмдеңіз.
4. Глазурь дайындау:
500 мл мандарин шырынын сығып, оған қант пен мұздатылған мүкжидекті қосыңыз. Қайнаған соң сұйық балдай қою консистенцияға жеткенше қайнатыңыз.
5. Пісіру:
Тауықты 150°C-та 40 минут пісіріңіз, кейін температураны 200°C-қа көтеріп, тағы 30 минут пісіріңіз. Әр 10 минут сайын зәйтүн майы мен глазурь жағып отырыңыз. Көкөністерді тауықпен бірге әртүрлі уақытта қосып, бірге пісіріңіз. Дайын болған тауықты көкөністермен және грильде қақталған мандариннің жарты бөлігімен бірге ұсыныңыз.

Құрамы:

  • Тауық еті – 2 кг
  • Гүлшетен (Розмарин) – 30 г
  • Жебір (Тимьян) – 30 г
  • Сәлбен – 15 г
  • Зәйтүн майы – 130 мл
  • Қара бұрыш – 10 г
  • Мандарин – 1 кг
  • Ақ қант – 100 г
  • Мұздатылған мүкжидек – 100 г
  • Тұздалмаған сары май – 200 г
  • Ұсақ картоп – 2 кг
  • Брюссель қырыққабаты – 250 г
  • Спаржа – 300 г
  • Дәмдеуіш көк шөптер (аскөк, кинза, көк пияз) – 1 бума
  • Тұз – дәміне қарай
Tatler Asia
IMAGE Иван Кудрявцев (Red Beer Bar) | Фото: Аружана Жанова
Tatler Asia
IMAGE Фото: Аружана Жанова

Холодец (Никита Захаров, Fika)

Дайындау әдісі:

Сиырдың құйрығын екі сағат суық суда жібітіп, жақсылап жуыңыз. Су құйып қайнатып, бірінші суды төгіп, қайтадан шайып алыңыз. Құйрықты 6-8 сағат баяу отта пісіріңіз, көбігін алып тастауды ұмытпаңыз. Дайын болуына бір сағат қалғанда, дәмдеуіштерді, қабығымен бірге пиязды, сәбіз бен сарымсақты қосыңыз. Сорпаны дәке арқылы сүзіп, етті талшықтарға бөліңіз. Етті қалыпқа салып, үстіне сорпа құйыңыз да, тоңазытқышқа қойып қаттырыңыз. Қыша, ақжелкек (хрен) және тұздалған қиярмен бірге ұсыныңыз.

Құрамы:

  • Сиыр құйрығы – 1 кг
  • Сәбіз – 2 дана
  • Пияз – 2 дана
  • Сарымсақ – 1 бас
  • Қара бұрыш түйіршігі – дәміне қарай
  • Лавр жапырағы – дәміне қарай
  • Тұз – дәміне қарай
  • Кориандр – дәміне қарай

Ұсынуға:

  • Ащы қыша
  • Ақжелкек (хрен)
  • Тұздалған қияр
Tatler Asia
IMAGE Никита Захаров (Fika) | Фото: Аружана Жанова
Tatler Asia
IMAGE Фото: Аружана Жанова

Жылқы еті қосылған оливье және маринадталған сары уыз (Андрей Титов, Alma Bistro)

Дайындау әдісі:

Піскен көкөністерді текшелеп тураңыз. Жасыл бұршақты қысқа уақытқа қайнаған суға салып, содан кейін дереу суық суға салыңыз. Сосын оны көкөністерге қосыңыз. Қиярлардың дәндерін алып, оларды да тураңыз. Қайнатылған жұмыртқаның ағы мен жылқы еті пастрамиін қосыңыз. Майонезбен араластырып, тұздап дәмдеңіз. Дайын салатты тәрелкеге қойып, үстіне пастрами мен маринадталған сары уызды орналастырыңыз. Үстіне туралған шнитт-пияз себіңіз.

Құрамы (1 кісілік мөлшер):

  • Пісірілген картоп – 30 г
  • Пісірілген сәбіз – 30 г
  • Мұздатылған жасыл бұршақ – 20 г
  • Жылқы етінен жасалған пастрами – 40 г
  • Жаңа піскен қияр – 10 г
  • Шала тұздалған қияр – 10 г
  • Толық тұздалған қияр – 10 г
  • Қайнатылған тауық жұмыртқасы – 1 дана
  • Үй майонезі – 30 г
  • Тұз – 1 г
  • Маринадталған сары уыз – 1 дана
  • Шалот пиязы – 2 г
Tatler Asia
IMAGE Андрей Титов (Alma Bistro) | Фото: Аружана Жанова
Tatler Asia
IMAGE Фото: Аружана Жанова

Веллингтонша дайындалған қызыл балық (Ибрагим Садыков, Molli)

Дайындау әдісі:

Қызыл балықты терісінен тазалап, дәмдеуіштермен дәмдеңіз. Сосын оны нори жапырақтарына ораңыз. Асжапырақты қысқа уақытқа қайнаған суға салып, содан кейін дереу суық суға салып, кәдіні жұқа тілімдерге кесіңіз. Балық етін кәді мен асжапыраққа ораңыз. Сосын оны жайылған қамырға ораңыз. Қамырдың бетіне жұмыртқа жағып, 165-170°C-та 20-25 минут пісіріңіз.

Құрамы (2 кісілік мөлшер):

  • Қызыл балық филесі – 300 г
  • Нори жапырақтары – 4 дана
  • Кәді – 1 дана (300 г)
  • Асжапырақ (шпинат) – 400 г
  • Қатпарлы қамыр – 500 г
  • Ұн – 100 г (қамыр жаюға)
  • Жұмыртқа – 1 дана
  • Тұз – 30 г
  • Бұрыш – 2 г
Tatler Asia
IMAGE Ибрагим Садыков (Molli) | Фото: Аружана Жанова
Tatler Asia
IMAGE Фото: Аружана Жанова

Фаршталған күркетауық (Владимир Цветинович, Pier)

Дайындау әдісі:

Күркетауықты тазалап, сүйектерін алыңыз (тек аяқтары мен қанаттарында қалдырыңыз). Сосын оны көбелек қалпында жайып, оған тұз, дәмдеуіш пен ұнтақталған бадьян жағыңыз. Толтыруға арналған нанды текшелерге бөліп, сүт пен жұмыртқа қосып араластырыңыз. Жұмсарған нанға туралған алма, жаңғақ пен ет фаршын қосыңыз. Барлығын араластырып, күркетауыққа толтырыңыз. Құс етін бастапқы пішінге келтіріп, май торымен орап, жіппен байлаңыз. 180°C-та 2,5 сағат пісіріңіз (алғашқы 2 сағат фольга астында, кейінгі 30 минут фольгасыз).

Соус үшін сүйек пен көкөністерді өсімдік майында қоңырқай реңге дейін қақтап алу керек. Шарап пен су құйыңыз. Соустың 70%-ы буланғанда, оны сүзіп алыңыз. Сосын баяу отта қоюланғанша қайнатасыз.

Гарнир үшін сүт майын балқытып, су қосасыз. Асжапырақ, сірке суы, тұз бен бұрыш қосасыз.

Құрамы:

  • Күркетауық – 5 кг және одан көп
  • Жас қозының май торы
  • Тұз, дәмдеуіштер, ұнтақталған бадьян – дәміне қарай
  • Асүй жібі

Толтыруға:

  • Жас қозы етінің фаршы – 1 кг
  • Бородино наны – 200 г
  • Жасыл алма – 200 г
  • Орман жаңғағы – 100 г
  • Жұмыртқа – 2 дана
  • Сүт – 100 мл
Tatler Asia
IMAGE Владимир Цветинович (Pier) | Фото: Аружана Жанова

Темы