IMAGE Photo: Brandy Turner | unsplash.com

Өзгеріске бейім шарап әлемінде органикалық, биодинамикалық, табиғи деген атаулар қандай мағынаға ие екенін зерттедік

Бір кездері шарап таңдаудағы ең қиын таңдау қызыл, ақ немесе газдалған шарап арасында болатын. Шешім қабылдауда тағамның құрамы, оның экологиялық таза болуы және адамның жеке диеталық қажеттіліктерін ескерген жөн. Соған сай жүзімдік, жүзім сорты, ферменттеу процесі, ең бастысы, бөтелкеде тығынның болуы және сізде тығын ашқыштың болуы – осы факторлардың маңызы артты. 

Eco-drinking – ішімдікті саналы түрде тұтынудың жалпылама атауы. Ол ресурстарды ысырапсыз пайдалана отырып, ауқаттану дискурсының негізгі бастамасына айналды.  

Таңдау жасарда шарап жасау процесін ескеру өте маңызды. Бүгінде шарап дүкендері мен бар сөрелерінен тізіліп тұрған үйреншікті Shirazes бен Cabernets бөтелкелерін емес, жүзімнің қабығымен бірге ферменттелген, тұнбасы бар не көпіршікке толы Pét-nats апельсин шарабын көресіз. Әдетте органикалық, биодинамикалық және табиғи деген белгілері болады. 

Біз бұл категорияларды ажыратуды жеңілдететін түсінікті нұсқаулық дайындап шығардық. Экологиялық тұрақтылықты ескере отырып дайындалған шараптар, талғамыңызды кеңейтуге себеп болар және кем дегенде келесі шарап таңдауыңызды жеңілдететін кеңестер. Біздің нұсқаулық осы жайттардың бәрін ескере отырып дайындалған. 

Органикалық шарап

Органикалық деп танылуы шарапты өндіретін жүзімді егу мен өсіру әдістеріне тікелей байланысты. Органикалық шарапты өндірушілер зиянкестермен экологиялық тепе-теңдікті сақтайтын биологиялық әдістер арқылы күреседі әрі тыңайтқыш ретінде компост қолданады. Сондай-ақ, олар зиянды қоспалары бар пестицидтер мен жасанды тыңайтқыштарды қолдануға түбегейлі қарсы.

Органикалық шарап өндірісі күкіртті және күкірт диоксиді негізіндегі консерванттардан ада. Алайда, органикалық деп классификацияланған кейбір шараптар консерванттарсыз өндірілсе, кейбірі аймақтық ережерлерге сәйкес консерванттарды қолдана отырып органикалық жолмен өсірілген жүзімдерден дайындалуы мүмкін. 

Barale Fratelli Barolo Cannubi DOCG 2015

Италиян Неббиолосы уақыт өте келе түсі қоңырлау реңге ауысатын терең лағыл (ruby) түсті, сондай-ақ түтін, құрғақ раушан және шие татитын күрделі дәмді келеді. Бұл құрғақ шараптың қышқылдығы жоғары және таниндері айқын, бұл оны ұзақ уақыт сақтауға өте қолайлы етеді.

Шардоне топырақ иісті, күтпеген үйлесімдермен ерекшеленеді. Бұл ақ шарап сары жемістердің  жеңіл ароматы мен жағымды, жаңа піскен үлпілдек нан және табиғи минералдың сергек дәмі сипаттас бірте-бірте сезілетін нәзіктік үлгісі.  

Tatler Asia
IMAGE Barale Fratelli Barolo Cannubi DOCG 2015

Биодинамикалық шарап

Аустриялық философ және сәулетші Рудольф Штайнердің эзотерикалық көзқарастарына негізделген биодинамикалық шарапқа арналған жүзім шаруашылығы пестицидсіз және табиғи компостты қолданатын органикалық егіндіктерден бетер ерекше. Өндіріс процесі астрологиялық күнтізбелерге сүйеніп, жер мен топырақты сезімтал, тірі ағза ретінде қарастыруға негізделген.

Егіс, жинау және шарап жасау жұмыстары ай фазалары мен планеталардың орналасуына тәуелді, тыңайтқыштар да жылдың белгілі бір уақытында ғана қолданылады. Жүзім бағы өзін-өзі қамтамасыз ететін тірі экожүйе ретінде қарастырылады. Топырақтың биоалуандығын күшейту мақсатында Рудольф Штайнер әзірлеген гомеопатиялық тәсілдер (тыңайтқыштар) пайдаланылады. Түймедақ пен дәрілік валериан секілді өсімдіктер биодинамикалық жүзімдіктер алқаптарында зиянкестермен күресте қолданылуы мүмкін.  

Биодинамикалық өсіру әдістерін қолданатын кейбір жүзім алқаптары топырақ құнарлылығының, өсімдіктердің қоректенуінің және ауруларды басқарудың жақсарғанын байқаған, тіпті бұл әдістердің климаттың тұрақсыз жағдайларына қарамастан тұрақты жүзім өнімділігі мен дәмін қамтамасыз ететініне ерекше баға берген. Биодинамикалық шараптар әдетте қоспасыз айқын дәмімен ерекшеленеді және өндірілген аймақтың терруарын (топырағы мен климатын) ерекше дәлдікпен жеткізеді.

Arianna Occhipinti SP68 Bianco 2022

Сицилиядан шыққан құрғақ органикалық және биодинамикалық ақ шарапқа Albanello және Moscato de Alejandría жүзімдері ерекше күншуақты сипат береді. Алмұрт, цитрус және минералды ноталардан тұратын дәмі бұл шарапты таңғы ас немесе ашық аспан астында жайылған дастархан мәзірін жандандыруға тамаша таңдау етеді.

 

 

Tatler Asia
IMAGE Arianna Occhipinti SP68 Bianco 2022

DB Schmitt FKK Rosé 2021

Биодинамикалық раушан шарабын алу үшін Dornfelder мен Portugieser жүзімдері қолмен теріліп, аса ептілікпен сығылған соң жабайы ашытқы қосылып ферменттеледі. Цитрусты шараппен, ал оның шие, құлпынай және таңқурайлы дәмі салқындатылған түрінде жеңсік етпен бірге ұсынылса ерекше сезіледі. 

 

Tatler Asia
IMAGE DB Schmitt FKK Rosé 2021

Табиғи шарап

Соңғы жылдары eco-drinking үлгісі саналатын табиғи шараптың әуесқойлар мен нағыз білгір мамандар арасында танымалдылығы артты. Франциялық шарап өндіруші өнеркәсіптерінің экологиялық әсері тым жоғары болуы экологиялық тұрақтылықты құптайтын тұтынушылардың табиғи шараптарға бет бұруына себеп болды. Табиғи шарапты өндіру - тиімділігі мен сапасы уақытпен дәлелденген ежелгі процесс және бұған шарап өндірушілердің жаңа технологиялық әдістер мен өнеркәсіптік өндірістен бас тартулары дәлел.

Органикалық немесе биодинамикалық жүзімдер әдетте қолмен жиналып, жергілікті ашытқылармен ферменттеледі. Табиғи шарапта күкірт қоспалары үлесі аз болады не мүлдем қосылмайды, себебі бұл консерванттар ферменттелу процесін өнеркәсіптік бөтелкелерде орын алатындай кенеттен тоқтата алады. 

Сол себепті, табиғи шараптар татымды және табиғи дәмді, әрі бұлыңғыр келеді. Биодинамикалық шараптар сияқты, табиғи шараптар аймақтық терроир мен әртүрлі жүзім сорттарының дәмін дәстүрлі шараптарға қарағанда жақсырақ сақтайды.

Lucy Margaux Light Syrah 2021

Syrah және Gamay жүзімдері осы қызылкүрең реңді шарапта біріктірілген. Өрік пен қара жидектердің тәтті бірақ тіл уылтар емес ноталары қара бұрышпен дәмделіп, оны күндіз ішуге таптырмас шарапқа айналдырады.

Tatler Asia
IMAGE Lucy Margaux Light Syrah 2021

Matthias Warnung Potato Land Gruner Veltliner 2021

Бұл апельсин шарабы Grüner Veltliner жүзімдерін қабығымен бірге ұзақ уақыт ферменттеу арқылы жасалады. Нәтижесінде, шараптың текстурасы мен дәмі терең және айқын болады. Бақша жемістері мен балдың ноталарын сақтай отырып, жарқын және хош иісті болып келеді. 

Челси Розарионың осы мақаласы алғаш рет 2024 жылдың 30 ақпанында ағылшын тілінде жарияланған, Tatler KZ үшін қазақ тіліне 2024 жылдың 4 желтоқсанында аударып, жаңартқан – Гүлзат Бейс.

Tatler Asia
IMAGE Matthias Warnung Potato Land Gruner Veltliner 2021

Темы