Пайдалы пробиотиктер мен ферменттерге бай сусындар ежелден түрлі мәдениеттерде денсаулыққа пайдасы бар деп есептеледі
Мысалы, қазақ дәстүрінде ферменттелген сусындар көбіне сүттен дайындалған: бие сүтінен қымыз, түйеден сауылған тұщы, ащы, тәтті шұбат, сиыр мен түйенің сүтінен ашытылған қымыран, зат алмасу жүйесін жылдамдататын айран; бабы келген қатық, айранға су қосып ішетін шөлбасар шалап. Дегенмен, дәнді дақылдардан жасалатын ашыған көже мен боза сияқты сусындар да кездеседі.
Ал заманауи ферменттеу технологиялары сусындар дайындау әдістерін түрлендіріп, нағыз төңкеріс жасап жатыр. Мысалы, precision ферменттеу әдісі микроорганизмдерді пайдалана отырып, сусындар дәмін күрделендіреді және ферментация жылдамдығы мен сапасын жақсарту үшін ыңғайлы ортаны қалыптастырады.
Белгілі мәдениетке тән қайталанбас сипаты мен өзіндік тарихы бар сусындар потенциалы ерекше жоғары. Әйгілі аспаздар мен бармендер haute cuisine мен ферментацияның әдемі үндестігін іздеу үстінде. Көшпенділер сусындары немесе Африка елдерінің ферменттелген баобаб элексирлері мамандар назары мен жаһандық танымалдыққа лайықты деп сенеміз.
Ежелгі өнердің жаңаруы: Комбуча, Мид және лактозасыз Кефир
Қытай мәдениетінен бастама алатын «мәңгі өмір шайы» – комбучаның танымалдығы жыл сайын артып келеді. Бүгінде салтанатты Yugen және Equinox брендтері комбучаны шафран, бозқараған гүлдері мен райхан секілді сирек ботаникалық қоспалармен біріктіріп, дәстүрлі шөп медицинасының үйлесімдерін еске салатын күрделі дәмдерді өндіру үстінде. Сомельелер комбучаның жеңіл қышқылдық, тәттілік және шөптердің нәзік хош иісі үшін жоғары бағалайды.

