Мерекелік кештің сәнін келтірер эксклюзивті коктейльдер топтамасы! Әр сусын — өз алдына бір өнер туындысы

Жаңа жыл жақындаған сайын мерекелік кешке дайындық қыза түсіп, қып-қызыл өнерге айналады. Өзіңіз елестетіп көріңізші: сіздің кеште кең дастархан жайылып қана қоймай, сән мен талғампаздықтың символы іспетті коктейльдер беріледі. Жарқын жұпар иісті әрі дәмі нәзік те тәтті аперитики-коктейльдер, джин мен эвкалипт кордиалының ерекше үйлесімі — мұның бәрі сізді бір мезетте гастрономия шебері етіп, елден ерек стильдің авторына айналдырады. Сонымен біз сізге Жаңа жыл кешін сән-салтанат пен дәмді сезімдерге бөлейтін ең ерекше рецептілерді ұсынбақпыз. 

Bee’s knees

Bee’s knees бары ромға апельсин фрешін, бал шәрбаты мен лайм қосып жасалатын бұл классикалық рецептіні мандарин шырынымен түрлендіреді. Нәтижесінде тропик жемістердің жарқын жұпары мен шәрбаттың тіл үйірер дәмінен құралған тандем естен тандырар аперитики-коктейль пайда болады. 

2022 жылы бар ұжымы «тики» атауымен белгілі полинезиялық сусын мен италиялық аперитив тоғысындағы дүние ойлап табады. Тики коктейльдер негізінен ром мен Кариб аралдарында өсетін цитрус түрлері, ананас, маракуйя сынды жемістер құралады. Ал италиялық аперитивтерге ащы, құрғақ һәм қышқыл дәм тән. Сол себепті де қос мәдениетті қамтыған сусын «аперитики» деп аталып кеткен. 

Осы аперитики концепциясы аясында шырша бұтағы мен мандарин тілімімен безендірілген қызғалдақ үлгісіндегі бокал «Bee’s knees» коктейлінің ажарын ашып, кешіңізге стиль тұрғысынан көрік берері анық.

Рецепт авторы: Дмитрий Королёв пен Bee’s knees барының ұжымы 

Құрамы:

Bayou White ромы — 45 мл

Мандарин фреші — 30 мл

Лайм фреші — 25 мл

Бал шәрбаты — 15 мл

Жұмыртқа ақуызы — 25 мл

Дайындау әдісі:

1. Лаймды сығып, мандарин фрешін дайындаймыз. Жұпар иісін күшейте түсу үшін қабығынан кішкене қосамыз.

2. Осы фрешке бал тамызып, ащылығы орташа «Bayou» ромын құямыз.

3. Ақуыз бен мұз салып, шейкерде шайқаймыз.

4. Дайын сусынды шыныға құямыз. Үстіне шырша бұтағы мен мандарин тілімін қоямыз да, шырша парфюмін себеміз.

Tatler Asia

Fuji

Бұл коктейль жапон философиясындағы үйлесімділік, талғампаздық пен табиғатты аялауды құтыдағы сусын арқылы поэтикалық жолмен жеткізу ниетінен туған. Ол өзен суы күн нұрына шомылған, алуан түрлі гүлдің жұпар иісіне бөленген, мүлгіген тыныштықта тербелген бақты еске салады.

Жасыл шай мен шиелі джин-кордиалдың негізінде жасалған сусын бейнебір инь мен яньның нағыз үйлесімі үлгісіндей. Жасыл шай даналық пен ашық сананы білдірсе, шие Фудзияма бөктерінде қыстыгүні бүр жарған сакура (фую-дзакура) іспетті.

Мускат жүзімінің көбігі құдды бір Хокусай музасына айналған қарлы шыңның нышанындай. Ал оның хош иісі асқан шеберлікпен жазылған каллиграфияның соңғы штрихы сияқты композиция соңындағы мінсіз нүкте дер едім.

Рецепт авторы: IROH бар-менеджері Марал Еркебұлан

Құрамы:

Джин — 40 мл

Көк шай мен шиеден жасалған кордиал — 40 мл

Жүзім көбігі (мускат) — 40 мл

Дайындау әдісі:

1. Арнайы құтыда джин мен кордиалды (40 мл-ден) мұзбен араластырыңыз.

2. Дайын сусынды стрейнер арқылы алдын ала салқындатылған Ник пен Нора шынысына құйыңыз.

3. Үстіне жүзім көбігін салыңыз.

Tatler Asia

Сарыарқа жақұты

The Story барының коктейльдер картасын аша қалсаңыз, автордың қазақ даласының түкпір-түкпіріндегі көрікті жерлерден шабыт алғанын бірден байқайсыз. «Күн адамы», «Айқай құм», «Көлді шатқал», «Шөл даладағы оазис», «Ғарышқа жол» сынды атауларына қарап отырсаңыз, қасиетті даланың сан қатпарлы тарихына сапар шегіп, уақыт машинасына пара-пар сиқырлы эликсир ішкендей күй кешесіз.

«Тарихы терең, табиғаты көркем Сарыарқаның жақұты Қарқаралы болса керек. Қысы қаһарлы аймақта шоқ-шоқ қарағай өседі екен», — дейді дайын коктейльді аталған ағаш бүрімен әрлеп жатқан бармен. Интерьері винтаж бұйымдармен толтырылған бар залының анау бір бұрышында тұрған ескі граммофоннан Мәдидің әні естілді бір кезде: «Атыңнан айналайын, Қарқаралы».

Рецепт авторы: The Story барының ұжымы

Құрамы:

Қарағай бүрі тосабы қосылған арақ — 30 мл

Құрғақ вермут — 15 мл

Тәтті вермут — 15 мл

Лайм кордиалы — 20  мл

Жалбыз қосылған түймедақ шайы — 35 мл

Дайындау әдісі:

1. Арақты тосап құрамындағы қарағай бүрімен тұндырамыз.

2. Түймедақ шайын жалбыз қосып қайнатамыз.

3. Қарағай бүрі тосабын қосамыз.

4. Лайм кордиалын құйып, бәрін бірдей мөлшерде араластырамыз.

5. Коктейльді мұз толтырылған шыныға құйып, қарағай бүрімен безендіреміз.

Tatler Asia

Chocolate glacé

Қиял-ғажайып ертегісіндей сиқырлы қыс атмосферасын бір сәт елестетіңізші. Көктен жапалақтап жауған ақ ұлпаға жанарыңды алмай қараған сәт пен ыстық шоколад ішкен кинодағыдай бір кадр көз алдыңызға келді ме?! Ал енді осы көріністі қарама-қайшы бір суреттемемен көркемдесек, қалай болады? Мысалы, жүрегінде оты лаулаған кубалықтардың қасиетті сусыны роммен араластырсақ? French 42 бары қысқы коктейльдер картасын жасарда осы сұрақтың жауабын іздеген секілді.  

Әуелі қос алақанмен қыздыратын old-fashioned бокалдағы қою ром мен жұпар иісті ликёрдің бал татқан дәмі қанды қыздырып, жүректі тулатса, какао мен шоколадты печенье шәрбатының дәмі мерекелік көңіл күйді шарықтар шыңына жеткізеді.

Рецепт авторы: French 42 бармені Сергей Конченко

Құрамы:

Havana club Cuban spiced ромы — 30мл 

Какао ұнтағы — 3 г

Құрғақ сүт — 1,5 г

Bumbu ром ликёрі — 30 мл

White cacao ликёрі — 15 мл

Frangelico ликёрі — 10 мл

Шоколадты печенье шәрбаты — 20 мл

Жұмыртқа ақуызы — 20 мл

Дайындау әдісі:

1. Ромға какао ұнтағы мен құрғақ сүт қосып, біркелкі ерігенше араластырамыз.

2. Сосын ликёрлерді құямыз.

3. Оған шоколадты печенье шәрбатын қосамыз.

4. Барлығын мұзбен бірге шейкерде шайқаймыз.

5. Мұз салынған шыныға құйып, маршмеллоумен әрлейміз.

Tatler Asia

Givré

Givré сөзінің қазақша баламасы «аяз салған өрнек» дегенге келеді. Осыған қарағанда Astra Grand Café бармендері бақытты балалық шақты еске салар сусын ойлап табуды мақсат тұтса керек.

Олар таңертең жылы төсекте оянып, қырау қатқан терезеден ертегі әлеміне енгізер мұз сарайының шілтерлі пердесін көргеніне сенетін періште болмыс шақтардың суретін дәм арқылы салғандай дерсің.

Цитрус қабығының жұпары, кокос нәзіктігі мен соңғы нота іспетті шоколад тәттісі тоғысып, ақ қанат қиял мен бала арманның коктейль тамшысындағы интерпретациясындай әсер қалдырады.

Рецепт авторы: Astra Grand Café бартендерлері Анатолий Белкин мен Алияр Беркутов

Құрамы:

Кокос майы қосылған джин — 40 мл

Fino хересі — 10 мл

Лимон мен эвкалипт кордиалы — 30 мл

Апельсин ликёрі — 10 мл

Шымырлы шарап сплэші — 20 мл

Дайындау әдісі:

1. Алдымен 0,5 мл джин мен 0,05 г кокос майын араластырамыз.

2. Жылы жерде 2 сағатқа қалдырамыз.

3. 6 сағат мұздатқышта ұстаймыз да, кейін кофе фильтрі арқылы сүземіз.

4. Алынған сұйықтықты 0,003 г анчанмен араластырып, 1 сағат жылы жерге қоямыз, кейін сүзгіден өткіземіз.

5. 5 лимон цедрасы мен 0,005 г қақталған эвкалиптіні 0,5 қант шәрбатымен араластырамыз.

6. Қайнауға жеткізбей қыздырып, үстін пергаментпен жабамыз.

7. Суығанша күтеміз де, алма қышқылы ерітіндісімен араластырамыз.

8. Барлығын шейкерде шайқаймыз.

9. Арнайы коктейль шынысына құямыз да, шымырлы шарап сплэшін ақ шоколадпен безендіреміз.

Tatler Asia

Мәңгі есте қалар мерекелік кеш ұйымдастыру — көп адамның арманы. Бұл коктейльдер ерекше дәмімен ғана емес, сонымен қатар қай-қайсысы да айтпақ ойы мен ішіне бүккен сырымен де ерекшеленеді. Bee’s Knees коктейлінің тропик жұпар иісі, Fuji-дің жапон философиясындағы үйлесімділікпен ұштасуы, Сарыарқа жақұтының ұлттық нақышы, Chocolate Glacé-ның қысқы ертегі атмосферасы мен Givré коктейлінің шаттыққа толы балалық шақты еске салатын нәзік дәмі кешіңізді әсем естеліктермен өрнектей түсері анық. Жаңа жылға арналған осы рецептілерді қолдана отырып, өзіңізге және жақындарыңызға ұмытылмас әсер сыйлаңыз!

Авторы

Фотография  

Жанова Аружана